Zwanger in de zon

Veilig zwanger in de zon!

De lente is gearriveerd, en de zon gaat steeds vaker schijnen. Maar is die zon wel goed voor je als je zwanger bent? Je huid veroudert snel en je hebt tijdens je zwangerschap kans op pigmentvlekken. Hoe geniet je veilig zwanger in de zon?

Veilig in de zon tijdens je zwangerschap

Zwanger in de zon
Costa del tuin! ūüėČ

Bij beide zwangerschappen van Veerle en Evy moest ik opletten in de zon. In de zon zitten vind ik heerlijk, maar er zijn ook gevaren. De zon geeft vitamie D en is goed te zijn voor de botopbouw. Maar door te veel zon veroudert de huid snel. Tijdens je zwangerschap heb je ook kans op het bekende zwangerschapsmasker: pigmentvlekken in je gezicht. Smeer daarom je gezicht en borst goed in met bijvoorbeeld Inna suncare , het heeft een hoge beschermingsfactor en smeert lekker. Er is ook zonnebrand verkrijgbaar die je maar één keer per dag hoeft aan te brengen. Deze beschermen met minerale pigmenten. Deze blijven op de huid liggen en reflecteren schadelijke zonnestralen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter goed door. Zelf geniet ik van zonnen, maar als je zwanger bent valt dat toch tegen. Tip, zorg voor schaduw, en draag eventueel een hoed.

Smeer je in met een hoge factor zonnebrandcrème

Je kunt best af en toe in de zon zitten, maar smeer je dan wel goed in. In zonnebrand zitten UV-filters, die houden UV straling deels tegen. De factor die op de zonnebrand staat vermeld geeft aan hoe lang je in de zon beschermt bent. Een blanke huid verbrand na ongeveer 15 min in de zon, als je dan factor 30 smeert zou je 7 uur beschermt moeten zijn.

Smeren, smeren, smeren

Smeer je huid een half uur voor je naar buiten gaat in en vergeet vooral je nek, oren en neus niet. De zonnebrand heeft zo voldoende tijd om in te trekken. Wees niet zuinig; om de goede bescherming te bereiken, moet je dik smeren.

Smeer minimaal elke twee uur opnieuw in. Ook na het zwemmen is het belangrijk om weer te smeren, ook al staat er op de fles waterproof. Door afdrogen verdwijnt toch een deel.

Schaduw en water

Probeer de zon tussen 12:00 en 15:00 te vermijden, de zonkracht is dan het sterkst. Wees ook in de schaduw op je hoede: ook al is de blootstelling beperkter dan in de volle zon, toch kun je ook in de schaduw verbranden. In een bootje en in de sneeuw is het extra oppassen geblazen. Water en sneeuw weerkaatsen namelijk de zon. Wist je dat UV-stralen zelfs door glas heen gaan? Ook wolken houden de UV-stralen maar deels tegen.

Toch verbrand?

Zorg dan dat je voorlopig niet in de zon komt. Smeer met aftersun of verkoel de huid met yoghurt of schijfjes komkommer. Er zijn ook speciale verkoelende en verzachtende schuimsprays verkrijgbaar. Deze helpen de verbrande huid te herstellen. Heb je koorts of zijn er blaren te zien, neem dan contact op met de huisarts.

Wist je dat de factor van een A merk en B merk altijd hetzelfde is, je kan dus gerust een huismerk kopen!
PS. Heb je kinderen, smeer ze goed in!

Liefs Nicole

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.