Pijnbestrijding | Ben je dan een watje?

De media

Ik ben tot twee keer toe bevallen zonder pijnbestrijding, dus dat betekend dat ik echt super goed ben! Zo dat is gezegd, blijkbaar ben je beter als alle andere moeders die een kind op de wereld hebben gezet als je het zonder pijnbestrijding doet! En dan nu even hoe ik er echt over denk: Het maakt geen bal uit of ik het wel of niet met of zonder gedaan heb! Ik ben net zo stoer en heb net zoveel power als de vrouwen die wel voor pijnbestrijding hebben gekozen! 

Helaas willen ze dat in de media wel eens anders stellen! De ene keer lees ik een artikel waarin de vrouwen die geen pijnbestrijding hebben gehad de hemel in worden geprezen. En vandaag las ik een artikel waarin juist die vrouwen worden afgekraakt en de vrouwen met pijnbestrijding geprezen werden! Want hé waarom zouden we pijn lijden als we bevallen, je bent echt dom als je kiest voor zonder! Aan wie moet je laten zien dat je het zonder kan? 

Als ik dat lees denk ik altijd, waarom kan überhaupt iemand zich er druk over maken hoe iemand bevalt? De media legt er zo enorm veel nadruk op dat sommige vrouwen denken dat het maar moet.. of niet moet! Toen ik voor de eerste keer zwanger was, had ik nergens geen flauw benul van! Als ik me dan had laten beïnvloeden door dit soort artikelen had ik misschien wel een keus gemaakt die helemaal niet bij me past! Nu scheelde het voor mij dat de keus heel snel gemaakt was hoor! Ik ben zo enorm bang voor naalden dat alleen in het uiterste geval van nood er besloten mocht worden voor pijnstilling! Maar als ik die angst dus niet gehad had, dan denk ik niet dat ik op ten duur nog geweten had wat ik nou zou willen!

Laat iedereen in zijn waarde

Ben ik er dan niet trots op dat het me twee keer is gelukt zonder enige vorm van pijnstilling? Ja dat ben ik! Dat geef ik eerlijk toe! Maar of dat ik trotser ben als een vrouw die het met pijnbestrijding gedaan heeft? Nee dat denk ik niet! Ik denk dat we allemaal gewoon ontzettend trots moeten zijn op ons lijf en op onze bevalling! Op welke manier deze ook gedaan is! Want ons lijf heeft wel mooi 9 maanden lang voor een kindje gezorgd! Dat het groeide, en alles kreeg wat het nodig had! En dat is iets waar we enorm trots op mogen zijn! En ook op de bevalling! Of je nou op zijn kop bevallen ben, volledig natuurlijk, zen in een bad, op de operatietafel met een keizersnee, met een 3 dubbele ruggenprik, met morfine shots, op een baarkruk, op je zij of op je rug, je bent bevallen! En dat is iets bijzonders! Dat laat op welke manier dan ook de kracht van jou lijf zien! En je moet hoe dan ook, enorm veel kracht hebben om op welke manier dan ook te bevallen!

Dus lieve vrouwen die zich van stuk laten brengen door artikelen over welke manier nou goed is, niet doen! Je bent namelijk gewoon een enorme topper die een kind heeft gebaard! 

Heb jij je wel eens onzeker over je bevalling gevoeld omdat er een bepaald beeld werd geschetst in de media?

 

Liefs Nicole
Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

12 thoughts on “Pijnbestrijding | Ben je dan een watje?”

 1. Heel goed stuk. En je hebt volkomen gelijk!
  Al kan ik dus nog steeds onzeker worden als ik lees dat bevallen met een keizersnede geen echte bevalling is etc. Al koos ik er niet zelf voor en was het een spoedkeizersnede.. Dan nog doet het me pijn.

 2. Ik ben twee keer met pijnbestrijding bevallen en één keer zonder. Puur kijkend naar de baby is mijn ervaring dat het voor het kindje beter is om zónder pijnbestrijding te bevallen. Baby nummer drie was namelijk heel wakker en alert. Neemt niet weg dat ik het laatste stuk wel even een hel vond…Gelukkig zakt dat snel weer weg!

  1. Ja dat geloof ik inderdaad ook wel! Ik denk dat er weinig over te discussiëren is wat beter is voor het kindje.. maar het maakt jou nog steeds een power vrouw! Haha ja dat laatste stuk… auw!!! Nou ging dat bij mijn dochter zo snel dat ik de tijd niet eens had om er bij stil te staan.. maar bij de eerste… voel het weer bijna!

 3. Goed gezegd en helemaal mee eens. Het interesseert me echt niets of een ander met of zonder pijnbestrijding bevalt. En ik vind ook niet dat iemand zich hoeft te verantwoorden als die persoon mét pijnbestrijding wil bevallen. Of dat er een oordeel geveld moet worden over dit onderwerp. Elke bevalling is anders. Iedereen ervaart het anders. Iedereen heeft een andere pijngrens. Of misschien is dat niet eens de issue. Waarom zoveel pijn lijden als het ook minder kan? Ook prima. We zijn allemaal vrouwen en delen iets bijzonders samen. Laten we ons daar op concentreren en elkaar daarmee steunen.

  Goed artikel!

 4. Helemaal met je eens! Ik had wel een ruggenprik, maar werkelijk alles zat tegen met mijn bevalling dus uiteindelijk ben ik alsnog trots dat het me “gelukt” is . Respect voor elke vrouw, iedere bevalling is anders en het vergelijken van bevallingen vind ik zo naar als mensen dat doen. X Danielle

 5. Zeker niet! Het is er niet voor niets.
  Bij mijn dochter een ruggenprik gehad, en bij onze zoon thuis bevallen met dus niks en daar ben ik gewoon trots op, en dat vond ik een mooie ervaring haha!
  Michelle onlangs geplaatst…Zwanger!My Profile

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.