Kraamhulp die dichtbij je staat. | Is dat wat?

Mijn eerste kraamweek

Benjamin en ik hebben een nichtje die kraamhulp is, en een tante werkt op het kantoor van die kraamzorg organisatie. Dus voor ons was de keus wel vrij makkelijk om voor deze organisatie te kiezen omdat deze gewoon heel erg positief in het nieuws staat. Maar toen ik zwanger was van Veerle had ik wel 1 ding die ik echt vast wilde laten leggen. Ik wilde absoluut niet K. als kraamhulp. 

Het leek mij gewoon echt helemaal niks, het is familie. En dat moet familie blijven, en niet iemand die bij jouw aan het werk is. Dat leek me gewoon zo stom. Ondanks dat mijn schoonzusje laaiend enthousiast erover was stond het mij totaal niet aan. Gelukkig kregen we ondanks dat ik het wel een beetje spannend vond een schat van een kraamhulp. Helaas werd zij ziek na de 3e dag en kregen we een hulp die heus o zo stik aardig en lief was. Echt niks geen kwaad woord over haar, maar de klik was er gewoon niet. 

En dat kan gebeuren. Het enige jammere dat mijn kraamweek voorbij was vond ik dat ik het gewoon heel spannend vond om vanaf dat moment als nieuwbakken mama alleen voor dat kleine kwetsbare meisje te zorgen. Ik vond het toen dus ook heel erg raar als ik het verhaal hoorde van ik heb gehuild omdat mijn kraamzorg weg ging… tot mijn tweede kraamzorg week voorbij was….

Mijn tweede kraamweek

Tijdens mijn tweede zwangerschap kreeg ik steeds meer contact met K. dit kwam waarschijnlijk omdat terwijl ik richting de 20 weken zwangerschap ging, zij beviel van haar 2e kindje. Niet dat we elkaar daarvoor nooit spraken, maar het contact werd gewoon anders. En dat zette mij aan het nadenken. Waarom wilde ik haar niet als kraamhulp bij Veerle? En waarom zou ik het nu niet doen? Ik kon echt niks bedenken. Het leek me heel erg fijn om iemand die je zo vertrouwt is een week bij je te hebben.

Natuurlijk hebben we het er ook over gehad. En zij gaf ook heel duidelijk aan, ik vind het super leuk als ik bij jullie mag kramen. Maar wel alleen als het voor jou goed voelt. Dat is wel iets waar je heel goed over na moet denken als er iemand bij je wil komen kramen die heel dichtbij je staat. Je laat diegene namelijk toe in de meest kwetsbare week van je leven. Mijn gevoel zei na goed nadenken meteen ja. 

Ik wist ook dat K. het heel erg leuk zou vinden om een bevalling bij te wonen. Vaak zijn kraamverzorgenden net te laat om dat mee te maken, dus heel vaak maken ze dat niet mee. En omdat ik thuis ging bevallen als alles goed zou gaan spraken we af dat ik haar op de hoogte zou houden. Alsof Evy het allemaal wist besloot ze geboren te worden een paar uur voordat K. haar dienst officieel zou beginnen. Dit kon gelukkig helemaal perfect geregeld worden en zo werd ze gebeld door Benjamin dat ik 5 cm ontsluiting had.

Ik hoor het haar nog zeggen: Maar moet ik nu al komen dan? Ja doe maar dan ben je zeker te weten op tijd. Want dat had ik aangegeven dat ik haar er toch ook wel heel graag bij wilde hebben. Daarom besloot de verloskundige dat het toen al tijd was om te bellen. Evy vond dat nogal grappig klinken denk ik. Want toen K. 20 minuten later bij ons binnen kwam was Evy al 15 minuten oud. De snelle rekenkundige die dit lezen, lezen dit echt goed. Van 5 cm ontsluiting naar dat het kind geboren was zat ongeveer een minuut of 5. 

En wat was het de meest geweldige keus die ik gemaakt had. Het voelde super fijn en vertrouwd, ze legde me in de watten. En wist me gewoon naar bed te dirigeren als ze zag dat ik gewoon op was. En aan het einde van die 8 fantastische dagen wist ik waarom ik van andere hoorde ik moest huilen dat mijn kraamzorg weg ging. Wat vond ik het vreselijk dat ik de klok steeds sneller richting de 13 uur zag gaan. Ik liep de hele ochtend dus al met een brok in mijn keel rond. En toen K. dus ook definitief zei ik ga er maar eens vandoor. Hield ik het echt niet droog. 

Het was zo ontzettend fijn om haar in huis gehad te hebben. Het was echt de beste keus in die 9 maanden tijd. Maar het is wel echt een keus waar je goed over na moet denken. Je moet je eigen er 100% goed bij voelen dat een familielid of vriendin je kraamzorg word. Want die kraamweek komt nooit meer terug. En het zou voor altijd zonde zijn als je er met een dubbel gevoel op terug kijkt en je bedenkt je, ik heb daarin de verkeerde keus gemaakt. 

Zou jij kiezen voor iemand die dichtbij je staat?

Liefs Nicole

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest?

One thought on “Kraamhulp die dichtbij je staat. | Is dat wat?”

  1. Dat ligt er maar net aan wat voor band ik zou hebben met die persoon. Jij kreeg volgens mij, een wat closer contact. Dat zegt wat. Ik vond het ook zo moeilijk al onze kraam verzorgster weggingen. Ze waren zo lief.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.