huis opruimen

Succesvol je huis opruimen? Hier 10 tips!

Je huis opruimen moet geen dagelijkse bezigheid zijn! Alles wat je niet gebruikt, of wat je niet gelukkig maakt moet weg.

huis opruimenDat zegt in ieder geval Marie Kondo in haar boek “Opgeruimd” Je huis opruimen, zodat je het nooit meer hoeft op te ruimen. Zelf ben ik echt geen groot fan van schoonmaken. Maar als het dan zo lekker weer is, begint het op de een of andere manier toch te kriebelen. Zoals ik ook al schreef in mijn blog: Lentekriebels

Nu kwam ik pas een artikel tegen van de Japanse opruimexpert Marie Kondo, ze stelt dat als je je aan onderstaande 10 tips houd. Je nooit meer ieder jaar een grote schoonmaak hoeft te houden.

Je huis opruimen met deze 10 tips!

1. Huis opruimen per categorie en niet per kamer

Zelf ruim ik altijd per kamer op eerst de keuken, dan de woonkamer en zo verder. Volgens Kondo moet je alles per categorie bewaren en opruimen. bijvoorbeeld schoenen allemaal op 1 plek of thermometers om de temperatuur op te nemen. Nu ik daar over nadenk heb ik er wel 5 van liggen. Benjamin is trouwens helemaal erg, die heeft overal wel iets liggen. Een schroevendraaier in de schuur, 1 in de keukenla, 1 in de douche.. Waarom vraag je je af? Dat doe ik nou ook!

2. Pak al je spullen even vast en vraag je af: Geeft dit mij vreugde?

De manier om even lekker op te ruimen, pak alles wat je in en om het huis hebt staan en liggen even vast. Stel jezelf dan de vraag geeft dit mij vreugde? Is het antwoord ja, dan bewaar je het. Is het antwoord nee, je snapt hem al. Weg ermee! Dat is nog eens je huis opruimen.

3. Kleding waar je niet mee op straat durft, gooi het weg

Herken je dat 5 broeken om in te klussen, of een versleten trui met koffie vlekken. Zorg dat je die kleren weg gooit. Waarom zou je thuis in kleding zitten waar je niet mee over straat durft? Als je altijd in kleding loopt waar je mee naar buiten kan, dan ga je ook sneller naar buiten stelt Kondo.

4. Boeken die je nog niet gelezen hebt, die ga je ook niet lezen

Kasten vol met boeken die je of gelezen hebt, of nog nooit gelezen hebt. De kans dat je dat boek pakt om nog eens te lezen is echt heel klein. Geef ze weg, en doe er iemand anders een plezier mee.

5. Boekhouding, stapels met rekeningen, afschriften etc. gooi ze weg

Marie Kondo zegt dat papierstapels je niet inspireren. Dat doen ze ook niet, kijk de stapels met afschriften, rekeningen, oude aantekeningen. weg met die rommel. We leven in 2017 alles is toch digitaal? Waarom dan die papierwinkel in huis.

huis opruimen6. Cadeautje gehad, maar niet jou smaak. Bewaar het niet uit schuldgevoel

Iedereen herkent het wel, je krijgt een cadeau maar het is eigenlijk niet je smaak. Voel je niet schuldig om het weg te gooien, het gaat immers niet om het cadeau maar om de intentie waarmee het gegeven is. Niemand zal je erop aankijken als het niet meer in het zicht staat. Je kan het met een gerust hart naar de kringloop brengen of op marktplaats zetten.

7. Verpakkingen van bijvoorbeeld elektronica?

Net een nieuwe magnetron gekocht, en ja zolang de garantietermijn niet verstreken is. De voorwaarde stelt immers dat het in de orginele verpakking terug moet. Stel jezelf de vraag, hoe vaak is er bij jou iets stuk gegaan binnen de garantietermijn? Misschien 1 keer, en toen dat gebeurde had je toen nog de verpakking. Groote kans van niet, dus weg met dat oud-papier en hup als sponsoring voor de voetbal club uit de buurt of basischool. Zelfde geldt trouwens voor handleidingen, waarom bewaren. Alles staat op het grote net. Van elk artikel is wel een handleiding te vinden. Google is je grootste vriend!

8. Aanverwante artikelen

Opladers voor een telefoon die je niet meer hebt, reserve knoop van je spijkerbroek, speakerdraad. Noem het maar op. diverse spullen die je nooit en te nimmer meer gaat gebruiken. Laat het plaats maken voor dingen waar je wel gelukkig van word.

9. Foto’s en souvenirs

Oude verjaardagskaarten, of kerstkaarten. Ook foto’s blader ze door en bekijk of ze je gelukkig maken, of een goed gevoel geven. Kondo zegt dat elk album wat je doorbladert er 5 foto’s over blijven. De rest moet je gewoon weg doen. Bewaar alleen de aller belangrijkste voor die ene keer als je kinderen er later  in willen kijken, of kleinkinderen. Ook oude liefdesbrieven, laat het los. Zoals Kondo zegt, “Koester wie je nu bent”

10. Slimme opbergoplossingen leiden tot rommel

Allemaal leuk al die slimme opbergoplossingen. Maar dat lijd ook weer tot spullen bewaren. Zorg dat je alleen datgene in huis houd waar je blij van word.

Ik ga zelf binnenkort maar eens het huis opruimen. Wel even Benjamin ook zover zien te krijgen, en alvast een karretje regelen;-) Schoonmaken zal iedere dag nog wel moeten gebeuren met 2 kinderen en 3 katten, maar met minder spullen, ben je ook weer sneller klaar. Het boek van Marie Kondo is trouwens hier verkrijgbaar.

Ben jij al begonnen met de grote schoonmaak? Wat vind je van bovenstaande tips?

Liefs Nicole

Leuk als je me volgt op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.