Gastouder of Kinderdagverblijf

Gastouder

Wij brengen Veerle elke week 1 dag naar de gastouder! Ook al ben ik een thuismoeder. Waarom doen wij dat? En waarom hebben wij niet gekozen voor een kinderdagverblijf? Toen Veerle geboren was ging ik er in eerste instantie vanuit dat ik haar de uurtjes die ik ging werken mee kon nemen naar de zaak! Uit die droom werd ik heel snel geholpen! Want aan werken kom je dan niet toe! Dus toen hebben wij haar kunnen onderbrengen bij mijn schoonzusje die een dochter heeft die 14 dagen jonger is! Super leuk dus! Na de zomer periode werd het een stuk rustiger op de zaak en waren we alleen in het weekend open, dus hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven! 

En daar heb ik dus intens van genoten! Toen Veerle net een jaar was kreeg ik een parttime baan, en wel dat ik op vrijdag het 2e gesprek had en op maandag kon beginnen! Paniek! Want waar laat ik Veerle! Gelukkig was mijn schoonzusje daar weer! Inmiddels was zij gastouder geworden en had ze een plekje vrij tot de zomer! Wat een opluchting! Ik vond het stiekem ook wel heel fijn dat ik even aan alles kon wennen, en dat mijn kind dus bij een vertrouwt iemand was! Dan heb je dus niet en wennen aan het ritme van weer een baan hebben, en het leren kennen van iemand waar je je kind naar toebrengt! 

Tegen de zomer hadden wij dus ook de keus kunnen maken om Veerle naar een kinderdagverblijf te doen. Maar ik vind het kleinschalige van een gastouder echt heel fijn! Ze hebben toch hun sociale contacten en leren met andere kindjes te spelen, maar toch ook het kleine knusse van thuis! En als je goede afspraken maakt met je gastouder zijn deze ook een stuk flexibeler als een kinderdag verblijf! Deze hebben bepaalde openingstijden en daar moet je het vaak mee doen! Via ons gastouder bureau kregen we een andere fijne gastouder toegewezen toen er bij mijn schoonzusje geen plek meer was! Omdat ik tot 17.30 moest werken op een werkdag, en Benjamin regelmatig avonddiensten werkt, was het heel erg fijn dat Veerle op die dagen ook gewoon een hapje kon mee eten zodat we thuis echt nog even tijd samen hadden in plaats van dat ik gelijk met het eten voor ons aan de gang moest! 

Waarom nu nog steeds.

Toen ik nu ruim een jaar geleden door omstandigheden het besluit nam om weg te gaan bij mijn werk kwamen we voor het dilemma te staan wat doen we met de opvang! Gelveerleukkig mag je nog een half jaar je kind naar de opvang brengen en krijg je dan nog toeslag! Deze tijd heb ik dan ook gebruik van gemaakt zodat ik op die dagen fanatiek aan het solliciteren kon! Maar al gauw merkte ik dat het wel even fijn was om thuis te zijn, en gelukkig kon ik me die luxe ook permitteren dankzij
Benjamin zijn baan! En toen ik zwanger werd was de knoop helemaal snel doorgehakt! Ik word gewoon weer even thuis moeder! 

Maar omdat ik merkte dat Veerle het echt heel erg fijn vind om naar de gastouder te gaan, hebben we besloten dat ze lekker 1 dag in de week blijft gaan! Ze gaat altijd op dinsdag, en meestal begint ze op vrijdag al te vragen wanneer ze weer mag! Maar niet alleen omdat ik het gewoon belangrijk vind dat ze genoeg met andere kindjes in contact komt, ook hou je je plekje bij de gastouder! Want inmiddels zou ik graag weer aan het werk gaan, en als het dan weer zo super snel gaat is het zo geregeld dat allebei de meiden daar naar toe kunnen! En hoef ik niet opnieuw aan een nieuwe gastouder te wennen! Want die we nu hebben is echt een topper!

Waarom niet het kinderdagverblijf.

Zoals ik hierboven al schreef vind het ik kleinschalige van een gastouder echt een heel groot pluspunt! Ik heb niks tegen het kinderdagverblijf, maar het trekt me echt niet om ze daarheen te brengen! Wel zijn we van plan om als Veerle straks 3 is haar naar de peuterspeelzaal te doen! Dit had natuurlijk al gekund vanaf 2 jaar, maar ik vond haar toen nog zo klein! En als ze op school zitten moeten ze al zo snel groot zijn en worden dat ik het pas vanaf 3 jaar wilde doen! Want de peuterspeelzaal is wel een belangrijke voorbereiding op de basisschool denk ik! En Veerle kan het nu wel hebben! Ze heeft steeds meer uitdaging nodig om zich te vermaken merk ik! Ik ben heel nieuwsgierig hoe snel haar ontwikkeling dan ineens zal gaan! Wat worden kleine meisjes toch snel groot hé!?

Waar gaat jou kindje naar toe? Of wat vind jij juist het grote voordeel van een kinderdagverblijf?

Liefs Nicole

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.