Borst of flesvoeding.

De Maffia.

Ik moet stiekem altijd een beetje lachen als ik een artikel lees over borstvoeding of flesvoeding. Als je smakelijk vermaak wil moet je zeker de comments onder zo’n bericht is lezen! Echt het stijgt af en toe mijn pet te boven als ik zie hoe moeders elkaar aanvallen over dit! Want ze zeggen altijd dat er een borstvoedBorst of flesvoeding.ingsmaffia is, maar onderschat de flesvoeding mama’s zeker niet! Dat is gewoon echt de flesvoedingmaffia! En ik vraag me dan toch wel een klein beetje af waarom! Want is het niet heel simpel allemaal? We doen toch gewoon wat we het beste voor ons kindje vinden? 

Ik zelf heb bij beide kinderen borstvoeding gegeven! Ik vond tijdens mijn eerste zwangerschap al dat als je het niet geprobeerd heb, weet je dus ook niet of het wat voor je is. Als het meer ellende als vreugde op zou leveren zou ik er gewoon mee stoppen en over gaan op de fles. En je weet van te voren niet of het überhaupt wel lukt! Er zijn best een aantal factoren waardoor de borstvoeding niet gaat zoals het zou moeten gaan, maar dacht ik, ik zie wel waar het schip strand! Want hoe lang of hoe kort je er ook over praat, op de flesvoeding staat niet voor niets de opmerking dat borstvoeding altijd het beste voor je kindje is!

Wat voelt goed?

Ik ging bij Veerle vol goede moed van start, en dat ging ook echt super goed! Binnen een uur na haar geboorte lag ze bij me aan en dronk mega goed! Op dag 3 viel ik dan ook al bijna voorover van de gigantische voorgevel die dat als gevolg had! Melk zat dus! De voedingen liepen goed, en Veerle was een tevreden baby. Alleen had ik 1 enorme valkuil! En dat was dat ik veel te snel al veel te veel wilde! Wij hadden toen een eigen bedrijf en 12 dagen na haar geboorte was ik dus alweer aan het werk. Niet dat dit moest maar ik wilde gewoon niet thuis zitten, en als ik dan toch op de zaak was kon ik maar beter wat doen ook! En dat was mijn probleem ik had het gewoonBorst of flesvoeding. te druk om me te focussen op de voeding, en was er dan met 6 weken al klaar mee. Gewoon omdat ik mijzelf de rust niet gunde! Ik ben net zo makkelijk op flesvoeding overgestapt als dat ik dacht over borstvoeding! 

Bij Evy ging ik dus weer vol goede moed aan de slag, want bij Veerle liep het tenslotte ook allemaal helemaal top! Ja de eerste week bij Evy ook! Wel haalde ze de 3 uur tussen een voeding amper, maar ik was best een stuk makkelijk geworden dus kom maar door en leg maar aan! En zo bleef ik ook wel denken! Tot ze met 2.5 week besloot dat 3 uur echt wel veel te lang was tussen een voeding, en dat het dus ook makkelijk om de 1.5 uur kon! Dit is voor een dag niet zo erg, ik bedoel baby’s kunnen regelmatig een cluster dag hebben, dus ik legde haar net zo makkelijk weer aan! Ik kan je verzekeren dat ik aan het einde van dag 2 zat te janken van de pijn! Want buiten het feit om dat om de 1.5 voeden gewoon echt enorm veel energie vraagt, had Evy ook echt heel veel zuigkracht! Ik weet niet hoe jullie voorstellingsvermogen is…. maar nu ik dit schrijf voel ik het gewoon weer! 

Maar omdat ik best wel teleurgesteld was in mijzelf dat ik bij Veerle zo snel opgaf, wilde ik eigenlijk die 6 weken volhouden en het liefst langer! Maar omdat m’n borsten gewoon echt de tijd niet kregen om te herstellen voelde ik al snel aan dat dit niet haalbaar zou zijn! Dus ben ik er flesvoeding bij gaan geven. Gewoon 1 voeding op een dag om mijn lijf even rust te geven en te herstellen. Maar je snapt wel, dat als je al een ruime week elke 1.5 uur zit te voeden dat dan de voeding uit handen kunnen geven erg fijn is! Dus al heel snel werden het steeds meer voedingen op een dag, en zeker de laatste voeding voor de nacht zat er snel in toen ik door kreeg dat ze daar langer op sliep! Ik heb het nog tot 7 weken volgehouden om wel de nacht voedingen de borst te geven! Heerlijk even dat momentje samen diep in de nacht als ik tenminste niet gewoon volle bak verder sliep terwijl ze dronk.. maar toen ik eenmaal een keer dacht hoe zou ze het doen op de fles s’nachts, en ze dus maar 1x kwam in plaats van 3x was ik ook voor de nacht heel erg snel om!

Kies zelf!

Ik denk dat het hele maffia gebeuren maar is moet stoppen! Want het is gewoon allebei niet slecht! En mama’s kunnen zich al zo ontzettend onzeker voelen over allerlei beslissingen die ze nemen, dan kan een aanval over dat ze een slechte moeder zijn omdat ze geen borstvoeding geven er echt niet bij! Ik ben erg blij dat ik de keus heb gemaakt op de fles over te stappen bij Evy, want ik werd er echt heel erg ongelukkig van! En het is echt waar… als je als moeder meer ontspannen bent, is je baby ook blijer! Dus aan alle mama’s die flesvoeding geven: Goed bezig! 😉 En aan alle mama’s die borstvoeding geven: Goed bezig! 😉

Worden er meer mama’s een beetje moe van die eeuwige strijd?

 

Liefs Nicole
Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

One thought on “Borst of flesvoeding.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.