Bevrijdingsdag

Vrijheid

Vandaag vieren we dat we vrij zijn. Iets wat bij lange na niet zo vanzelfsprekend is. Ik vind het zelf persoonlijk wel iets waar ik steeds bewuster bij stil sta de laatste jaren, dit omdat in de landen om ons heen er steeds meer oorlog komt. En omdat er zo enorm veel mensen op de vlucht zijn, en dus hun vrijheid kwijt zijn.

72 jaar geleden werd Nederland bevrijd, nog niet alles maar wel de eerste dorpen en steden werden bevrijd door onze vijand. Al 72 jaar mogen wij dus in vrijheid leven, en blijven wij degene gedenken die gevallen zijn. Er zijn aantallen bekend hoeveel dat er waren, misschien is dat nog niet helemaal correct, en misschien zijn er wel meer gevallen als de cijfers zeggen, maar er is wel een ongeveer aantal.

En terwijl ik dit typ word ik mij zo enorm bewust van alle protesten die tegen de vluchtelingen zijn gehouden. Hoe pijnlijk dat ons land daar zo enorm tegen is. Want waren onze voorouders er 72 jaar geleden niet heel erg dankbaar voor dat ze konden vluchten naar een ander land omdat hun eigen land in oorlog was? Zijn we door bijvoorbeeld Canada niet opgevangen, en zijn er daar ook een hoop mensen niet van teruggekeerd omdat het daar goed was?

Ik denk dan altijd bij mijzelf, we moeten ons maar eens in de schoenen plaatsen van de vluchtelingen. Zij zijn hun vrijheid kwijt. Iets wat wij dus elk jaar mogen vieren dat we dat nog hebben. Vandaag vieren wij dat we vrij zijn, en al die vluchtelingen zullen zich nog pijnlijker bewust worden van het feit hoe onwelkom ze hier zijn. En dat ze hun vrijheid kwijt zijn. Ik vind het bijna pijnlijk dat ik in een land woon die mensen die de meest vreselijke dingen gezien hebben zo ontvangt. 

Dankbaar

Als je zo het eerste stuk van deze blog gelezen heb dan zou je niet zeggen dat ik blij ben met Bevrijdingsdag. Begrijp me niet verkeerd, dat ben ik wel. Maar het voelt dus ook wel een beetje dubbel. Ik ben enorm dankbaar dat we al zolang mogen vieren dat er geen oorlog meer is hier in Nederland. Mijn eigen grootouders hebben er mee te maken gehad, en hebben dit gelukkig overleefd. Dus ik ben zeker dankbaar voor onze vrijheid.

Ik besef me ook juist door de situaties in de landen om ons heen en door de vluchtelingen dat wij onze kinderen in vrijheid mogen laten opgroeien. Dat is zeker iets om te vieren. Wij kunnen onze kinderen laten opgroeien, en opvoeden in een vrij land. Dat is iets om heel erg dankbaar voor te zijn. 

Sta jij ook bewuster vrij bij onze vrijheid door de situatie in de wereld momenteel?

 

Liefs Nicole

 

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.