Beleef het en Eet het.

Waar komt het vandaag?

Melk word gemaakt in die fabriek die in Maasdam staat toch? Groente koop je in de supermarkt. Tja ik denk dat menig kind die het niet geleerd word serieus zo denkt. En dat is eigenlijk best wel heel erg. Ja dat je groente in de supermarkt koopt dat klopt inderdaad, maar waar komt het vandaan? Sterker nog, afgelopen juni publiceerde de Telegraaf een artikel waarin het volgende staat:

AMSTERDAM – Zeven procent van de volwassen Amerikanen gelooft dat chocolademelk van bruine koeien afkomstig is. Dat zijn omgerekend ruim 17 miljoen mensen.

Ja ik geloof echt dat er mensen zijn die zo denken. Maar dat word heel erg leuk op ingesprongen op verschillende manieren. En zo ook bij boer Martin in Strijen, waar wij afgelopen zaterdag een tas vol verse groenten, aardappelen, uien en bloemen konden plukken, rooien en oogsten. En Veerle heeft nu dus ook gezien dat die wortels echt niet zomaar spontaan de supermarkt ingewandeld komen. Maar dat deze bij boer van het land komen.

Hoe ontstaan?

Het idee van Beleef het en Eet het is wel helaas uit nood geboren in 2014. Door de Ruslandboycot van toen wilde de afnemer geen sperziebonen meer afnemen omdat hij ze niet meer kwijt kon. Gevolg was dat boer Martin dus met een groot probleem zat, want hij kon ze ook niet kwijt. Ja hij kon er voor kiezen om zijn land om te ploegen en dus heel veel sperziebonen gewoon zo de vernietigen. Dat is zonde en daar ben ik geen boer voor geworden zo zegt hij. En dus plaatste hij een oproep op social media voor zijn vrienden dat ze gratis een kist sperziebonen mochten komen plukken. Dit bleef niet onopgemerkt en werd een enorm succes. 

Hij kreeg heel veel bedankjes omdat hij de kinderen had laten zien hoe sperziebonen groeien. Iets wat ze nog nooit gezien hadden. Zoals hij zelf op zijn website ook schrijft:

Kinderen van 12 jaar kunnen je alles over computers vertellen, maar ze weten niet waar hun eten vandaan komt. Daar wil ik nu verandering in aan gaan brengen

Beleef het en Eet het

En zo werd het idee geboren om dit vaker te gaan doen. Achter de boerderij is er een perceel van ruim 3 hectare ingericht als mini boerderij. Op vlakken die allemaal ongeveer even groot zijn staan verschillende gewassen. Dit jaar staan er: bietjes, aardappelen, wortels, uien en spruiten. Rondom deze grond staan stroken met bloemen. En ook daar is over nagedacht en is niet voor niks, ze beschermen het slootwater tegen kunstmest en andere gewasbestrijdingsmiddelen. Ook erom functioneel tegen luizen, de natuurlijke vijand van de luis houd zich schuil in de bloemen en zwermen uit over het land om de luis te bestrijden. Met andere woorden is er dus helemaal niks gedaan met de gewassen die je bij boer Martin kunt plukken, rooien of oogsten. 

Ook voor de innerlijke mens word gezorgd als je daar bent. Je kunt er heerlijk wat drinken op daarvoor geplaatste strobalen, en voor de stille trek kun je er een heerlijk vers patatje bestellen gemaakt van de aardappels die je ziet liggen op het land. Het is niet zo dat het gratis is, voor een zeer kleine vergoeding van €0,50 cent de kilo kan je dus je kofferbak van de auto vol laden om vervolgens s’avonds kraak vers eten op je bord te hebben liggen. En wat ook niet geheel onbelangrijk is, een tas om alles in te doen. Maar ben je die vergeten? Geen probleem ook die kun je daar kopen! Ga je sowieso voor de spruiten? Dan is een zaag best wel heel handig, anders is er weinig spruit mee te nemen 😉 Heb je die in de auto liggen is het handig, maar heb je die niet bij je, dan liggen ze daar ook voor je om even te lenen. 

Wij hebben het afgelopen zaterdag voor de eerste keer gedaan en echt absoluut niet voor de laatste keer. Het is voor jong en oud erg leuk om dit te doen! Van half augustus tot half oktober is dit elke zaterdag en zondag geopend voor iedereen. Scholen kunnen er ook terecht door de weeks, maar dit dan wel even op afspraak. Dus als je binnenkort nog eens in de Hoeksche Waard ben, of je woont daar al en je ben in de buurt van Strijen kan ik dit echt ten zeerste aanraden om te doen! Kijk voor de mogelijkheden even op de website: www.beleefheteneethet.nl 

Is er bij jouw in de buurt ook zoiets te doen? Of heb je dit al eens gedaan met je kinderen? 

 

Liefs Nicole

 

Dit artikel is op geen enkele wijze gesponsord maar geheel uit eigen beweging geschreven.

uitgelichte afbeelding: Bron 

4 thoughts on “Beleef het en Eet het.”

    1. Ja leuk he! We hebben er echt zoveel plezier gehad. Ja ik weet inderdaad dat er bij ons op de langs de dijk een fruit boer zit.. dat is op loop afstand en gewoon nog nooit geweest.. schaam!

  1. Geweldig leuk. Vroeger had iedereen zelf een moestuin maar dit is een prima alternatief. Opa denkt ook dat alles in de supermarkt groeit hihihi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.